Geschiedenis

Op 18 februari 1982 werd de kiwanisclub Destelbergen Reinaert in aanwezigheid van verschillende prominenten van Kiwanis boven de doopvont gehouden.

Deze eerste vergadering van een groep mensen die elkaar grotendeels niet kenden was de afsluiter van tal van gebeurtenissen en werkzaamheden die uiteindelijk geleid hebben tot het op sporen zetten van een nieuwe Kiwanisclub.

De stichting

Het idee om een Kiwanisclub in Destelbergen te stichten is gegroeid op een vergadering van de KI club Sint Niklaas Waasland – de club die onmiddellijk het eerste peterschap waarnam. In de KI club van Eeklo werd vlug een tweede peter gevonden.

Nadat de toenmalige luitenant gouverneur van de divisie samen met de past-luitenant gouverneur zich eveneens achter het initiatief schaarden, was het hek van de dam en kwam alles in een stroomversnelling. Gedreven door de werkkracht van de initiatiefnemers werd de maandenlange voorbereiding aangevat.

Succes

Alles verliep zo vlot dat op 16 juli 1982 de club reeds in formatie ging zodat op meer officiële basis binnen de structuur van Kiwanis kon gewerkt worden aan de uitbouw van de club. Het succes van het formatiefeest en de deelname van tal van vrienden van KI clubs in de steek, was een stimulans voor de piepjonge club om op het gekozen pad verder te gaan.

Het feit dat KI Sint Niklaas en KI Eeklo ons bij de uitbouw van de club met raad en daad bijstond droegen er toe bij dat de club op 15 oktober 1983 het charter ontving met 26 leden. Er werd echter niet alleen gefeest! Koortstachtig werd gewerkt aan en voor het sociaal doel van de club.

Eerste activiteiten

Een eerste stap in die richting werd gezet via de organisatie van het galaconcert met Rudof Werthen op 12 maart 1983. Voor een enthousiast publiek groeide dit concert tot een grootse manifestatie. Tal van andere initiatieven, zoals avonden rond Pierre Volondat, Fats Domino, James Last, Ennio Moricone, de Nacht van de Film, de realisaties van Festivaria rond het donkmeer, en nu de laatste drie jaren ons Nieuwjaarsoncert.

Het zijn allemaal activiteiten welke vervolgens ontsproten in de geest van de dynamische leden en liet de club van Destelbergen toe vele sociale tussenkomsten te doen, o.a. Steevliet te Heusden (huis voor geplaatste kinderen) en MPI “Vurstjes” te Evergem (verblijf voor motorisch gehandicapte kinderen).

Groei

In deze nu reeds 20 jaar, werd door de club van Destelbergen het peterschap aanvaard voor de clubs van Zottegem (1985), Aartselaar (1988), Oosterzele (1991), Oldenzaal (Nl – 1992), St. Petersburg-Groboedov (Rus-1994), Gent Belfort (1995), Herentals Kempenkring (1996), Wouw Zoomvliet (Nl – 1997). Destelbergen Hermelijne (1998), Veurne Zilvermeer (1998) en Brugge Vives (1998).

Hiermee en ook mede onze binding aan de club Vannes Gwenned in Bretagne helpen wij de Kiwanisgedachte zowel in binnen- als in buitenland uit te dragen: “SERVING THE CHILDREN OF THE WORLD”