Sociaal doel Nieuwjaarsconcert 2016: VALIDATIE ONDERZOEK:DE SLIMME PAMPER

Urineverlies is een belangrijk medisch en socio-economische aandoening met een stijgende prevalentie met de leeftijd. Urineverlies heeft negatieve fysische, psychosociale en financiële gevolgen voor vele stakeholders en heeft een belangrijk impact op familie en verzorgers. Tenslotte veroorzaakt de huidige demografie toenemende prevalentiecijfers naar de toekomst toe. Dit maakt dat de diagnose van urineverlies moet worden geoptimaliseerd en efficiënter gemaakt worden voor alle partijen.

Probleem identificatie – Diagnostische middelen

Urineverlies is dikwijls multifactorieel vooral met oudere leeftijd. Daarbij komt het probleem van gestoord circadiaans ritme van de urine productie. We zien dit fenomeen van gestoord circadiaans ritme optreden bij ruim 80% van de mensen met nachtelijke symptomen van de blaas. De tweede reden is een te kleine blaas en beide, blaasgroote en urineproductie kunnen worden gediagnostiseerd met een mictiekalender. Dit lijkt op het eerste gezicht een éénvoudig en goedkoop diagnose middel maar de realiteit leert dat dit niet zo is. In conclusie, een goedkope, praktische en volledig geautomatiseerde plaskalender is nuttig voor de algemene bevolking en de verzorgende. Onze slimste pamper is hiervoor een goedkope oplossing.

Twee toepassingen, de expert slimste pamper en het diagnosemiddel

De expert slimste pamper die het pampergebruik leert optimaliseren en alzo kosten verminderd zonder verlies aan comfort en tegelijk de afvalberg aanpakt die opvangmateriaal veroorzaakt. Deze pamper kan urine van stoelgansverlies onderscheiden en heeft een uitstekende nauwkeurigheid.
De diagnostische toolkit die een geautomatiseerde plaskalender is. Deze is gebaseerd op de slimste pamper die zowel wordt gebruikt om elke plas te meten. Voor deze nauwkeurigheid dient de pamper een precisie te hebben van 5 gram.

Funding van het project

IMEC-UGent: textiel op basis slim textiel door de collega’s van IMEC. UZ-Gent/Ugent, BURC, dienst Urologie: Het idee werd door VOKA gekozen en erkend als een te onderzoeken instrument. IOF-fonds UGent: dit fonds werd ons toegekend in augustus 2015 en laat ons toe de slimste pamper bruikbaar te maken voor gebruik; een marketting studie uit te voeren en de pamper te valideren in beide klinische settingen bij volwassenen.

Nood aan extra funding voor validatie in kinderen met bedplassen

Kostenraming: Loonkosten studieverpleegkundige voor de praktische uitvoering van de studie.

ATP-personeel schaal 3.1 met 0 jaar anc. € 14 009 , 60 / jaar
betreffende kandidaat x met 10 jaar anc. € 14 009 , 60 / 12 * 10
= € 1167 , 40/ maand
studieduur: 4 maand 4 * € 1167 , 40 = €7510 , 80

Conclusie:
Uw steun aan dit project maakt deel uit van een groter geheel en laat ons toe de validatie van het gebruik de slimste pamper als expert pamper of als diagnose middel bij kinderen uit te voeren.