Wie zijn wij?

Bereikte u alles in uw leven op uw eentje? Uw geluk, uw verwezenlijkingen? Vast niet. Zo kent u waarschijnlijk genoeg vrienden, familie en kennissen die een wederdienst verdienen. Deze mensen waren er voor u op momenten dat zij dat nodig achtten. Voor hen kunt u nu iets betekenen. Daarvoor bestaat Kiwanis, om mensen te helpen die daar nood aan hebben.

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs. Onze clubs zetten zich in voor mensen in nood. Onze mensen starten activiteiten op en voeren die uit om geld bijeen te brengen (fundraising). Dit schenken we daarna aan verschillende goede doelen (fundspending). Hoe weten wij zeker waar uw geld naartoe gaat? Wel, we kaderen alles binnen een project. Zo kunnen wij met zekerheid zeggen dat het geschonken bedrag correct wordt gebruikt.

Ons bereik? Alleen al in België telden we in 2010 meer dan 3.000 leden. Wereldwijd zijn dat er in dat jaar maar liefst al 300.000. Daarbij werkt elke club autonoom volgens enkele ondersteunende regels en verplichtingen van Kiwanis International. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Indianapolis, Amerika. Voor Europa is dat het Regional Service Center in Gent.

Het begin van een succesverhaal

Twee Amerikanen kregen het idee om mensen samen te brengen. Om een vriendenkring te vormen met als doel elkaar wederzijds te steunen en helpen. Dit groepje groeide uit tot de eerste Kiwanisclub in Detroit, Michigan op 21 januari 1915. De eerste Canadese club in 1916 bezorgde Kiwanis een internationaler karakter. Wat met de rest van de wereld? Het Europese verhaal van Kiwanis startte in 1961 in Wenen.

Kiwanis, wij maken plezier

‘NunKee-wan-is’, deze uitdrukking gebruikten de Ochipew Indianen in Detroit. Dit vormt de basis van de huidige naam Kiwanis. Vrij vertaald gaf dit toen ‘wij maken plezier’, ‘wij maken lawaai’. Dit kwam reeds bij de eerste Kiwanians tot uiting. Ze vermaakten zich en lieten graag van zich horen. Dit door hun diensten te verlenen aan anderen die het minder hadden. Wat betekent het vandaag? Kiwanis krijgt nu de betekenis ‘Laat zien wie en wat je bent’ of ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden.’

Kiwanis wereldwijd

In 2010 heeft Kiwanis International clubs in 88 landen in de wereld met in totaal circa 300.000 leden. Verreweg de meeste clubs bevinden zich in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Er zijn ook al clubs in

Afrika (Algerije, Tunesië, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika) en Azië (Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Kazakztan, Tadzjikistan, Kirgizië).

Kiwanis Europa

In elk West-Europees land heeft Kiwanis clubs. De grootste groei van Kiwanis International vindt momenteel in Oost-Europa plaats (Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië). De bestuurszetel voor Kiwanis Europa bevindt zich in het Regional Service Center in Gent (België). Op 01 juni 2003 telt het district Belgium-Luxembourg 175 clubs en 4.260 leden.